Juba kolmandat aastat järjest kaasrahastab SA TÜK Lastefond Ida-Virumaa asenduskodu MTÜ Maria ja lapsed kasvandikele suunatud teraapiaprogrammi “Aitame lapsel maailma mõista”, mille raames aitavad spetsialistid psühholoogilist tuge vajavatel lastel oma tunnetega positiivselt toime tulla.

Tänavu oktoobrist 2014. aasta juunikuuni asetleidva programmi eesmärgiks on toetada ja suunata asenduskodu laste sotsiaal-kognitiivset arengut, parandada nende emotsionaalset enesetunnet ning seeläbi üles leida ja arendada laste olemasolevaid tugevusi. Projekti käigus tegelevad lastega tegevusterapeut-logopeed, eripedagoog ja füsioterapeut.

MTÜ Maria ja lapsed juhataja Karis Mugamäe tõdeb, et kõik nende asenduskodus elavad lapsed on oma lühikese elu jooksul väga palju hingeliselt haiget saanud, mistõttu on neil sageli vastakad tunded oma kodu ja vanemate suhtes, mille järele nad oma südames siiski igatsevad.

“Hetkel on meie 22 lapsest pooltel käsil otsustavad kohtuistungid nende tuleviku suhtes, mis on nende jaoks äärmiselt keeruline, ootuseid, lubadusi ja pettumusi tulvil periood. Selliste laste hingehaavadega tegelemine on äärmiselt oluline ning nende tähelepanuta jätmisel võib olla katastroofilisi tagajärgi. Asenduskodu rolliks ongi siinjuures aidada last parimal viisil oma tunnetega hakkamasaamisel,” räägib ta.

SA TÜK Lastefond on kõnealuse teraapiaprogrammi toetaja olnud juba aastast 2010. Tänavu toetatakse projekti läbiviimist 4800 euroga.

MTÜ Maria ja lapsed on 2003. aastal asutatud Ida-Virumaal Tudulinnas tegutsev mittetulundusühing, mille eesmärgiks on pakkuda vanemlike hoolitsuseta jäänud lastele turvalist kodukeskkonda ning tagada nende edukas integreerumine tavaühiskonda ja toimetulek täiskasvanuna.

SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on laste ravitingimuste parandamiseks annetusi kogunud alates 2000. aastast ning seega üks vanimatest Lõuna-Eestis tegutsevatest heategevusfondidest. Kaheteistkümne tegevusaasta jooksul on kogutud üle 1 miljoni euro annetusi ja toetatud hulganisti abivajajaid.