Tartu Lastehaigla psühhiaatriaosakonda soetatakse EKG ning 5-aastane Joosep saab koduseks kasutuseks automaatse positiivse õhurõhuravi seadme.

SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi abiga saab Võrumaa poiss Joosep endale koduseks kasutamiseks aparaadi, mis aitab hoida ülemisi hingamisteid vabana. Lapsel on raskekujuline uneapnoe ehk hingamise seiskumine une ajal.

Joosepi raviarst Kaja Julge sõnul on antud aparaadiga tehtud prooviravi ja tõestatud selle hea efekt. „Aparaadiga hingates une kvaliteet oluliselt paranes, vähenesid ärkamise episoodid ja paranes vere küllastus hapnikuga,“ seletas Julge aparaadi vajalikkust.

Automaatne positiivse õhurõhuravi seade maksab 14 000 krooni.

Tartu Lastehaigla psühhiaatriaosakond saab endale Lastefondi toetusel EKG aparaadi. Vajadus EKG järgi on suurenenud, kuna järjest rohkem kaasuvad vaimse tervise häiretega ka kehalised kaebused või seisundist tulenevalt vajadus kehalist seisundit pidevalt jälgida.

Lasteosakonna juhataja Inna Lindre rääkis, et alates 2009. aasta septembrist on alla 16-aastased söömishäiretega patsiendid ravil lasteosakonnas. „Söömishäirete ravi on pikaajaline; patsientide kehaline seisund, sealhulgas südametegevus, vajab pidevat jälgimist,“ sõnas Linrde. „Mõned psüühikahäirete ravis kasutatavad ravimid võivad mõjutada südametegevust ning selle pärast tuleb südame seisukorda hinnata enne ravi algust, aga ka ravi ajal,“ selgitas lasteosakonna juhataja EKG vajadust.

EKG maksumus on 24 000 krooni.