Lastefond ning Procter & Gamble teevad koostööd juba teist aastat järjest ning sellel korral toetatakse lastele tehtavaid kõnnianalüüse Haapsalu Neuroloogilise Rehabilitatsioonikeskuse kõnnilaboris.

Alates 1. jaanuarist kuni 31. märtsini toimub kõigis kauplustes üle Eesti Procter & Gamble’i heategevuskampaania „Kingi lastele rõõmu“. Ostes mõne Procter & Gamble’i toote – Pampers, Always, Naturella, Blend-a-med, Fairy, Bonux, Tide, Ariel, Lenor, Gillette, Pantene, Head&Shoulders, Wella, Old Spice, Dreft, aitad toetada lastele tehtavaid kõnnianalüüse.

Kõnnianalüüsid aitavad hinnata neuroloogilise kahjustusega, seal hulgas tserebraalparalüüsiga ehk füüsilise arengu mahajäämusega laste seisundit. Liikumisanalüüsi abil saab väga täpselt ruumiliselt ära määrata lapse liikumise ning selle põhjal teha vajalikke otsuseid, millist ortopeedilist ravi laps vajab.

Haapsalu Neuroloogilise Rehabilitatsioonikeskuse juhatuse esimehe Priit Eelmäe sõnul on kõnnilabori arendamise peamiseks eesmärgiks toetada tõenduspõhise taastusravi arengut. „Analüüside läbi viimise toetamine muudab oluliselt inimese kõndimisega seotud kliiniliste otsuste kvaliteeti,“ peab Eelmäe tänavust Lastefondi projekti tänuväärseks.

Baltikumis ainulaadse diagnostikameetodiga läbiviidav kõnnianalüüs loob eeldused täpsemaks ravitöö planeerimiseks ja seeläbi on võimalik saavutada ka tervishoiuteenusele tehtavate kogukulutuste kokkuhoid.

Paraku ei ole analüüsid riiklikult rahastatud ning hetkel peab pere kallid analüüsid tasuma omast taskust. Ühe analüüsi maksumus on 230 eurot. Kampaania abil loodetakse katta vähemalt saja lapse uuringud.

SA Haapsalu Neuroloogilises Rehabilitatsioonikeskuses viibis 2009. aastal taastusravil ja rehabilitatsioonil kokku 514 last ja 2010. aastal 421 last. Haigla on Eestis ainus laste statsionaarse taastusraviga tegelev tervishoiuasutus. Oma 102 kohaga on SA Haapsalu Neuroloogiline Rehabilitatsioonikeskus suurimaks statsionaarse taastusravi teenuse osutajaks Eestis. Aastatel 2006-2010 raviti haiglas kokku keskmiselt 2900 patsienti aastas.

SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on laste ravitingimuste parandamiseks annetusi kogunud alates 2001. aastast ning seega üks vanimatest Lõuna-Eestis tegutsevatest heategevusfondidest. Lastefondi missioon on äratada kaaskodanikes hoolivust ning tähelepanu kõige õrnemate ja nõrgemate suhtes.